
Zapach świeżo upieczonego chleba unosi się w kuchni. Na desce leży bochenek, który dopiero co wyciągnęłam z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia. Chciałoby się ukroić pierwszą kromkę, ale trzeba poczekać, aż przestygnie. Uwielbiam ciepły chleb z masłem. Wy także?
Niedawno postanowiłam upiec własny chleb domowy. Zawsze wydawało mi się, że robienie chleba nie jest takie łatwe i trzeba mieć wprawę. W moim rodzinnym domu był piec chlebowy, w którym moja prababcia piekła chleb na własnym zakwasie. Pod bochenki kładła liść kapusty lub klonu. Szkoda, że nie miałam okazji spróbować.

Przepis na domowy chleb
Składniki:
500 g mąki razowej
500 g mąki pszennej
750 ml letniej wody
zakwas (150 ml)
suche drożdże (20 g)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Do dużej miski wsyp 250 g mąki razowej i 250 g mąki pszennej, dodaj dwie łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru. Wlej 750 ml letniej wody, następnie dodaj zakwas i drożdże. Wszystko delikatnie wymieszaj, co jakiś czas dosypuj pozostałą część mąki (500 g). Rozrób ciasto, przełóż do formy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto musi powiększyć się prawie dwa razy. Następnie włóż do zimnego piekarnika. Możesz włożyć także kubek z wodą, aby chleb nie był suchy. Bochenek pieczemy w temperaturze 200°C przez 50-60 minut.
Jak zrobić domowy chleb? Zobaczcie film
Też lubicie świeży chleb?