Pyszny domowy chleb

Pyszny domowy chleb - przepis

Zapach świeżo upieczonego chleba unosi się w kuchni. Na desce leży bochenek, który dopiero co wyciągnęłam z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia. Chciałoby się ukroić pierwszą kromkę, ale trzeba poczekać, aż przestygnie. Uwielbiam ciepły chleb z masłem. Wy także?

Niedawno postanowiłam upiec własny chleb domowy. Zawsze wydawało mi się, że robienie chleba nie jest takie łatwe i trzeba mieć wprawę. W moim rodzinnym domu był piec chlebowy, w którym moja prababcia piekła chleb na własnym zakwasie. Pod bochenki kładła liść kapusty lub klonu. Szkoda, że nie miałam okazji spróbować.

Pyszny domowy chleb
Pyszny domowy chleb

Przepis na domowy chleb

Składniki:
500 g mąki razowej
500 g mąki pszennej
750 ml letniej wody
zakwas (150 ml)
suche drożdże (20 g)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:
Do dużej miski wsyp 250 g mąki razowej i 250 g mąki pszennej, dodaj dwie łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru. Wlej 750 ml letniej wody, następnie dodaj zakwas i drożdże. Wszystko delikatnie wymieszaj, co jakiś czas dosypuj pozostałą część mąki (500 g). Rozrób ciasto, przełóż do formy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto musi powiększyć się prawie dwa razy. Następnie włóż do zimnego piekarnika. Możesz włożyć także kubek z wodą, aby chleb nie był suchy. Bochenek pieczemy w temperaturze 200°C przez 50-60 minut.

Jak zrobić domowy chleb? Zobaczcie film


Też lubicie świeży chleb?

Close