
W upalny dzień nie ma nic lepszego od pysznego i chłodzącego napoju. Letnie koktajle z sezonowych owoców nie dość, że są bardzo zdrowe, to orzeźwiają lepiej niż lody. Ich wykonanie nie jest skomplikowane i czasochłonne – zazwyczaj wystarczy wrzucić do blendera owoce, które mamy pod ręką. Zawsze wyjdzie coś niesamowitego!
W lipcu dostałam na urodziny blender. To był świetny prezent, z którego korzysta cała rodzina. Zazwyczaj moje przepisy powstają instynktownie – blenduję to, co akurat mam w kuchni. W tym wpisie zdradzę Wam moje ulubione przepisy na smoothie.
Letnie koktajle – przepisy
Wszystkie smoothie, które dziś prezentuję są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu. Jest coś na słodko oraz kwaśno, jest coś orzeźwiającego i coś mega zdrowego. Jestem pewna, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie!
Koktajl jagodowo-malinowy
Zdecydowanie to mój faworyt! Smakuje obłędnie i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
Składniki:
- 2 szklanki jagód
- 1 szklanka malin
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Do dzbanka wsypujemy jagody i maliny. Ja naczęściej korzystam z mrożonych owoców, ponieważ w mojej okolicy dostępne są jedynie borówki amerykańskie, które niestety nie są tak pyszne jak nasze polskie. Następnie dodaję resztę składników, czyli jogurt, cukier, cynamon, sok z cytryny i miód. Wszystko razem blenduję, aż do uzyskania jednolitej masy. Aby smoothie nie było zbyt gęste można dolać trochę mleka i jeszcze raz wszystko zmiksować.
Koktajl jabłkowo-marchewkowy
W moim zestawieniu nie mogło zabraknąć koktajlu z marchewką. Typowe smoothie jabłkowo-marchewkowe urozmaiciłam grejpfrutem, który nadał charakteru i złamał słodki i mdły posmak marchewki. Miód gryczany jest natomiast wisienką na torcie – niezwykły aromat!
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 marchewki
- 1 grejpfrut
- 400 ml wody
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie łyżka miodu gryczanego
Przygotowanie
Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda i siekamy na drobne kostki. Nie obieram skórek, ponieważ mają w sobie wiele witamin, a mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Podobnie kroimy marchewkę i grejpfruta obranego wcześniej ze skórki. Wrzucamy wszystko do dzbanka, dodajemy wodę, szczyptę cynamonu i łyżkę miodu. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelewamy do szklanek.
Koktajl kiwi, banan, mango
Ten przepis powstał z myślą o awokado, ponieważ w ciąży nie powinnam o nim zapominać. Ten koktajl nie dość, że jest pyszny, to w dodatku jest bardzo zdrowy i sycący.
Składniki:
- 4 małe kwi
- 1 banan
- 1 mango
- 1 jabłko
- 1 awokado
- 1 jogurt naturalny
- pół szklanki mleka
- kilka kropel cytryny
Przygotowanie
Kiwi i banana obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Awokado kroimy na pół, wyrzucamy pestkę i wyciągamy miąższ łyżeczką. Kroimy mango w kostkę, pozbywamy się skórki i pestki. Z jabłka usuwamy gniazdo i kroimy w kostkę (ja nie obieram skórki). Wszystkie owoce wrzucamy do dzbanka, dodajemy jogurt i mleko, a następnie wszystko razem blendujemy. Jeśli koktajl wyszedł zbyt gęsty można dolać odrobinę mleka lub niegazowanej wody mineralnej.
Koktajl gotowy! Mniam 🙂
Zapraszam także na inne wpisy z przepisami, które pojawiły się na moim blogu. Znajdziecie je tutaj: KUCHNIA
Lubicie owocowe smoothie? Jeśli tak, to jakie są wasze ulubione letnie koktajle?