
Uwielbiam dni kiedy w mieszkaniu unosi się zapach chleba. Wspominałam Wam o tym we wpisie: Pyszny domowy chleb. Nie przestałam piec, a domowy chleb pojawia się na stole jeszcze częściej. Muszę Wam zdradzić, że od jakiegoś czasu przygotowaniem ciasta i pieczeniem zajmuje się automat do chleba.
Przepis na chleb z automatu: pełnoziarnisty z orzechami, słonecznikiem i pestkami dyni (średni: 750 g)
Składniki:
270 ml letniej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
180 g białej mąki
270 g mąki orkiszowej
80 g mieszanki orzechów włoskich, słonecznika i pestek dyni
1 łyżeczka suchych drożdży
Wykonanie:
Do pojemnika wlewamy letnią wodę oraz olej. Następnie wsypujemy po kolei: sól, cukier, połowę mąki białej i orkiszowej, mieszankę z orzechami, słonecznikiem i pestkami dyni. Na koniec dodajemy pozostałą część mąki i na sam wierzch sypiemy drożdże.
Pojemnik wkładamy do automatu, wybieramy odpowiedni program i po 3 godzinach możemy wyciągnąć gotowy chleb.
Automat do chleba kupiliśmy przed świętami Bożego Narodzenia i od tamtej pory pieczemy co kilka dni. Wybór maszyny nie był łatwy, ale w końcu zdecydowaliśmy się na Moulinex Uno. To właśnie ten automat spełniał wszystkie nasze oczekiwania, a także miał pozytywne opinie.
W tym linku znajdziesz dobre wypiekacze do chleba: KLIK
Jeśli nie macie automatu do chleba, ale chcecie upiec własny chleb – skorzystajcie z przepisu: Pyszny domowy chleb.
Pieczecie własny chleb?