
Truskawki i czekolada to idealne połączenie! Smakują nieziemsko, wyglądają uroczo, a w dodatku są łatwe do przygotowania. Domowe pralinki sprawdzą się jako przysmak na niejednym przyjęciu, będą chwilą zapomnienia po ciężkim dniu, lub słodkim prezentem dla bliskiej osoby. Jeśli jesteście ciekawi jak je przygotować, to zapraszam na wpis.
Truskawki w czekoladzie
Przygotuj:
- truskawki,
- czekoladę (w tabliczce albo specjalną do polewy),
- dodatki do posypania: orzechy, gotowe słodkie posypki,
- wykałaczki,
- rondel lub garnek z gorącą wodą.
Krok 1
Umyj truskawki i dokładnie je osusz – jeśli bedą mokre, to później z gotowych pralinek będzie odpadać czekolada. Przygotuj rondel z gorącą wodą, a następnie połóż miseczkę z czekoladą. Spód nie powinien być głęboko zanurzony w wodzie, a najlepiej jeśli w ogóle nie będzie go dotykać. Trzeba uważać, aby temperatura nie przekroczyła 50 stopni, ponieważ czekolada może się zwarzyć.
Czekoladę najlepiej rozpuszczać w kąpieli wodnej, ponieważ przy podgrzewaniu na palniku może się szybko przypalić.
Krok 2
Dokładnie wymieszaj czekoladę, aby nie było w niej grudek. Nabij truskawkę na wykałaczkę, a następnie zanurz w czekoladzie. Wyciągnij i poczekaj aż spłynie nadmiar czekolady. Pamiętaj, aby nie moczyć szypułek.
U mnie najlepiej sprawdziła się polewa czekoladowa. Nie była gęsta, dokładnie przylegała do truskawki i szybko schła. Czekolada w tabliczce potrzebowała więcej czasu, aby się roztopić, a późnej wyschnąć. Różowy kolor zrobiłam dodając do białej czekolady odrobinę barwnika spożywczego.
Krok 3
Posyp truskawki kolorowymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się drobno pokrojone orzechy i gotowe kolorowe posypki. Odłóż truskawkę do wyschnięcia.
Krok 4
Tak przygotowane truskawki warto włożyć na pół godziny do lodówki. Czekolada szybciej zastygnie a owoce zachowają swoją świeżość na dłużej. Opcjonalnie pralinki można odłożyć w chłodne miejsce.
Krok 5
Przygotowane pralinki rozłóż na talerzu. Smacznego!
Na koniec zapraszam na film, w którym pokazałam wszystkie kroki
Truskawki w czekoladzie będą świetnym prezentem dla bliskiej osoby. Kiedy czekolada dobrze wyschnie można je przełożyć do papilotek na muffinki, a następnie ułożyć w pudełku.
Słodkie wpisy:
Puszyste placuszki z truskawkami
Lubicie takie słodkie przysmaki?