Pyszny domowy chleb

Pyszny domowy chleb - przepis

Zapach świeżo upieczonego chleba unosi się w kuchni. Na desce leży bochenek, który dopiero co wyciągnęłam z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia. Chciałoby się ukroić pierwszą kromkę, ale trzeba poczekać, aż przestygnie. Uwielbiam ciepły chleb z masłem. Wy także?

Niedawno postanowiłam upiec własny chleb domowy. Zawsze wydawało mi się, że robienie chleba nie jest takie łatwe i trzeba mieć wprawę. W moim rodzinnym domu był piec chlebowy, w którym moja prababcia piekła chleb na własnym zakwasie. Pod bochenki kładła liść kapusty lub klonu. Szkoda, że nie miałam okazji spróbować.

Pyszny domowy chleb
Pyszny domowy chleb

Przepis na domowy chleb

Składniki:
500 g mąki razowej
500 g mąki pszennej
750 ml letniej wody
zakwas (150 ml)
suche drożdże (20 g)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:
Do dużej miski wsyp 250 g mąki razowej i 250 g mąki pszennej, dodaj dwie łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru. Wlej 750 ml letniej wody, następnie dodaj zakwas i drożdże. Wszystko delikatnie wymieszaj, co jakiś czas dosypuj pozostałą część mąki (500 g). Rozrób ciasto, przełóż do formy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto musi powiększyć się prawie dwa razy. Następnie włóż do zimnego piekarnika. Możesz włożyć także kubek z wodą, aby chleb nie był suchy. Bochenek pieczemy w temperaturze 200°C przez 50-60 minut.

Jak zrobić domowy chleb? Zobaczcie film


Też lubicie świeży chleb?

  • Ale mi apatytu narobiłaś! Miałam taki okres w życiu, że piekłam chleb na zakwasie, co drugi dzień. Po przeprowadzeniu się do Szwajcarii przestałam. Może warto do tego wrócić :). Ja uwielbiam świeży chleb z masłem, solą i koperkiem.

  • Nie ma nic lepszego niż ciepły jeszcze, domowy chleb z masłem. Wtedy nic więcej nie potrzeba! Odkąd moja mama piecze domowy chleb to nie chcemy jeść już innego;)

  • kocham świeżutki chleb! (ale nie znoszę masła 😉 )

  • Uwielbiam świeży chleb, ale tak ciężko jest kupić naprawdę smaczny, wysokiej jakości. Musze kiedyś spróbować sama upiec.

  • Przepisy do wypróbowania – koniecznie 🙂

  • Dla mnie pod kątem diety bezglutenowej chleb to nie lada wyzwanie. 🙂

  • Moj chlopak swojego czasu piekl chleb raz w tygodniu. W niedziele unosil sie zapach chleba w calym domu, a najwieksza radosc sprawialo mi jedzenie pietki z maslem… Chyba musimy do tego wrocic 🙂

    • Piętki są najlepsze. U mnie zawsze jest o nie walka 🙂

  • Już czuję ten zapach!

  • Joanna Gliniecka

    a mogę też poprosić o przepis na zakwas? Chętnie bym wypróbowała.

    • Robienie zakwasu wymaga trochę czasu i wprawy, dlatego ja najczęściej używam gotowego, który można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Po dobry przepis odsyłam na stronę, bo w komentarzu jest za mało miejsca, żeby to wszystko opisać:) http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/

  • Twój chleb wygląda przepięknie! Ale mi narobiłaś smaka…

  • No! Znalazłam w końcu 🙂 przepis na chleb na zakwasie inny niż mój. Szukałam ostatnio przepisu, dzięki któremu zrobię inny niż do tej pory chlebek 🙂 Mój właśnie wyjechał z piekarnika, a w przyszłym tygodniu robię z Twojego przepisu!

    • Magda, właśnie przegryzam chleb z Twojego przepisu, z masłem – i po prostu jestem niebie 🙂 a przynajmniej mam niebo w gębie. Pycha!