Dlaczego warto piec ciasta w domu?

Ciasto bez okazji

Ostatnio pisałam o tym, że kobiety lubią otrzymywać kwiaty, dlatego mężczyźni powinni pamiętać o tym pięknym zwyczaju. Najlepiej kiedy wręczają bukiet bez szczególnej okazji. No dobra, lubimy być rozpieszczane, ale czy my także nie powinnyśmy dawać czegoś od siebie?

Każda z nas jest inna, ma inne zajęcia na głowie i więcej lub mniej czasu. Nasz współczesny styl życia jest bardzo intensywny, czasem nawet rozliczamy każdą sekundę. Wiele pisze się o celebracji życia i slow life. W magazynach pojawiają się przepiękne fotografie ilustrujące sielskie życie. Ach i och. Często rzeczywistość jest trochę inna, dlatego od czasu do czasu warto zrobić chwilę przerwy na głęboki oddech i odpoczynek.

Dlaczego warto piec ciasta w domu?

Pieczenie jest moim sposobem na relaks, a przy okazji świetną metodą na wprowadzenie miłej atmosfery w domu. Czy też macie wrażenie, że dom w którym pachnie świeżo pieczonym ciastem  jest ciepły, miły i przytulny? Czując zapach cynamonu, wanilii i innych przypraw korzennych humor od razu się poprawia. Wbrew pozorom pieczenie ciast nie jest bardzo trudnym zajęciem, po prostu trzeba zacząć od łatwiejszych przepisów i szkolić swoje umiejętności. W dodatku jest to bardzo relaksujące, a kiedy robisz to z własnych chęci to już sama przyjemność.

Jest to także świetny sposób na niespodziankę dla bliskiej osoby. Ciasto upieczone od serca wyrazi naszą wdzięczność i podkreśli nasze uczucia. Mój mąż nie cieszył się nigdy tak bardzo, jak z mojej pierwszej szarlotki. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z realizacją tego przepisu. Chyba obawiałam się porażki i bałam się rywalizować z szarlotką babci Zosi. Wyszło całkiem nieźle i bardzo smacznie.

Dlaczego warto piec ciasta w domu?
Spotkania przy cieście, herbacie lub kawie są tradycją w wielu domach. Rozkoszowanie się pięknym zapachem i powolne delektowanie się smakołykami to nie tylko uczta dla brzucha i oka, to przede wszystkim budowanie więzi. Jest to moment na chwilę relaksu i miłe rozmowy bez pośpiechu.

Nie wspominałam także o tym, że domowe ciasta przygotowywane są zazwyczaj z dobrych składników i nie posiadają „ulepszaczy” podtrzymujących ich trwałość. Zdaję sobie sprawę, że są osoby, które nie przepadają za słodkościami, nie lubią piec, albo nie mają na to czasu. Uważam, że pieczenie w domu daje tyle pozytywnych wartości, że warto spróbować.
A Ty lubisz piec ciasta? Pieczesz dla siebie czy dla bliskich? Jeśli nigdy tego nie robiłaś, to mam nadzieję, że udało mi się Ciebie namówić.

Close