Puszyste placuszki z truskawkami i bananami

Puszyste placuszki z truskawkami i bananami

Jako dziecko chętnie oglądałam familijne filmy amerykańskie, podglądając przy tym zachodni styl życia. Pamiętacie jak wyglądały śniadania rodzin z USA? Jeśli nie, to szybko Wam przypomnę. Chyba najczęściej, obok płatków śniadaniowych pojawiały się puszyste placuszki, zwane pancakes. Dzieciaki siedziały przy stole, a rodzice dorzucali placuszki na talerz i polewali je syropem klonowym. Mniam! Marzyłam o takich śniadaniach,  ale u nas w tym czasie królowały tradycyjne kanapki z serem, szynką, pomidorem i sałatą. U mnie w domu podawane były podobne placuszki – racuchy, ale jedliśmy je zazwyczaj na podwieczorek. Myślę, że ta pora dnia jest dużo lepsza na tego typu przekąskę.

Czy amerykańskie placuszki przebiją nasze polskie racuchy? Chyba nie, ale warto znać przepis na delikatne „pankejki” z bananami.

Pancakes - puszyste placuszki (fot. M. Armata)
Pancakes – puszyste placuszki

 

Przepis na puszyste placuszki z bananami:

1 szklanka mąki

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 jajka

2 banany

3 łyżki masła

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Banana pancakes (fot. M. Armata)
Banana pancakes

Sposób przygotowania:

1. Obieramy dwa banany i rozgniatamy je widelcem na rzadką papkę.

2. Ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego. Rozpuszczamy masło na patelni,  dodajemy do masy jajecznej i wszystko razem mieszamy.

3. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

4. Łączymy wszystkie składniki ze sobą, delikatnie mieszając. Warto to zrobić ręcznie, a nie mikserem, ponieważ placuszki będą bardziej puszyste i delikatne. Odstawiamy na 10 minut.

5. Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu, ponieważ wcześniej dodaliśmy do ciasta masło). Smażymy na małym ogniu. Przewracamy, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki. Placuszki wykładamy na talerz, dodajemy owoce i syrop klonowy lub miód.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazałam wszystkie kroki

Amerykańskie placuszki świetnie sprawdzą się na polskim stole, zwłaszcza jako deser bądź podwieczorek dla dzieci. Polane syropem klonowym, albo miodem, udekorowane dodatkowo owocami cieszą nie tylko podniebienie, ale także oczy.

Jestem ciekawa, czy lubicie amerykańskie pankejki. A może wolicie polskie, tradycyjne racuchy?

  • Super przepis 🙂 Racuchy były na pewno przepyszne:)

    • Były pyszne, dlatego zniknęły błyskawicznie 🙂

  • Jeśli chodzi o mnie, to lubie jedno i drugie. Bardzo podoba mi się Twój przepis i wpisuje sobie na listę śniadaniowych pomysów.

  • Uwielbiam takie placuszki! Zwłaszcza z sezonowymi owocami:) I bardzo podoba mi się Twój filmik – mogłabyś zdradzić jakiego programu do montowania filmów używasz, że jest tak fajnie zrobiony?;)

    • Ten film to animacja poklatkowa, którą złożyłam z 210 zdjęć. Filmy montuję w najprostszym Windows Movie Maker 🙂

  • Nie robiłam jeszcze tych placków, jak już to tylko imitację racuchów. Wersje bez glutenu sprawiają mi dużo trudności.

  • Wolę polskie racuszki, ale pankejki również zdarza mi się przyrządzić 🙂 Filmik cudo 🙂 – ile zajęło Ci czasu wyprodukowanie go?

    • Kilka godzin, łącznie z robieniem zdjęć, smażeniem i montowaniem 🙂

  • Uwielbiam 🙂 zwłaszcza z owocami 🙂 choć syropu klonowego jakoś nie trawię 🙂

  • Mmm… pychotka <3

  • A mnie się bez tłuszczu przypala, po prostu przywiera…

  • Uwielbiam pankejki, szczególnie na śniadanie, bo na podwieczorek już staram się słodkości nie tykać, a śniadanie wybaczy wszystko 😀