Przepis na chleb z automatu

Przepis na chleb z automatu

Uwielbiam dni kiedy w mieszkaniu unosi się zapach chleba. Wspominałam Wam o tym we wpisie: Pyszny domowy chleb. Nie przestałam piec, a domowy chleb pojawia się na stole jeszcze częściej. Muszę Wam zdradzić, że od jakiegoś czasu przygotowaniem ciasta i pieczeniem zajmuje się automat do chleba.

Przepis na chleb z automatu: pełnoziarnisty z orzechami, słonecznikiem i pestkami dyni (średni: 750 g)

Składniki:

270 ml letniej wody

2 łyżki oleju słonecznikowego

1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

180 g białej mąki

270 g mąki orkiszowej

80 g mieszanki orzechów włoskich, słonecznika i pestek dyni

1 łyżeczka suchych drożdży

Przepis na chleb z automatu: pełnoziarnisty z orzechami, słonecznikiem i pestkami dyni
Wykonanie:

Do pojemnika wlewamy letnią wodę oraz olej. Następnie wsypujemy po kolei: sól, cukier, połowę mąki białej i orkiszowej, mieszankę z orzechami, słonecznikiem i pestkami dyni. Na koniec dodajemy pozostałą część mąki i na sam wierzch sypiemy drożdże.

Pojemnik wkładamy do automatu, wybieramy odpowiedni program i po 3 godzinach możemy wyciągnąć gotowy chleb.

Jak zrobić chleb z automatu?
Automat do chleba kupiliśmy przed świętami Bożego Narodzenia i od tamtej pory pieczemy co kilka dni. Wybór maszyny nie był łatwy, ale w końcu zdecydowaliśmy się na Moulinex Uno. To właśnie ten automat spełniał wszystkie nasze oczekiwania, a także miał pozytywne opinie.

Jeśli nie macie automatu do chleba, ale chcecie upiec własny chleb – skorzystajcie z przepisu: Pyszny domowy chleb.

Pieczecie własny chleb?

  • Ja mam Thermomiks, nie tylko wyrabia ciasto, ale robi jeszcze milion innych rzeczy! A piec w piekarniku to chyba wolę 😉

  • Cały czas natrafiam na różne opinie czy te automaty nadają się do chleba bezglutenowego. Przyznaję, że gdyby tak było, kupiłabym.

  • Domowy chleb jest najlepszy i ten zapach podczas pieczenia…. <3 Mam w domu automat do wypieku chleba i często z niego korzystam, ale jednak od czasu do czasu lubię upiec chleb w piekarniku 🙂

  • Ciągle się zbieram, że wypróbować własnoręcznie upieczony chleb. Już nawet nie chodzi o automat, mógłby być nawet z piekarnika 😀

  • Odkąd piekę własny chleb stwierdziłam, że jest o wiele smaczniejszy od sklepowego. 🙂 Ja robię od razu 4 bochenki, na cały tydzień. 😉